Komentár Analytika č.03/2017 - BROKERIA

Komentár Analytika č.03/2017

//Komentár Analytika č.03/2017
Brokeria - Finančné sprostredkovanie - Blog

Newsfilter je tu pre Vás pokiaľ nemáte čas sledovať všetky dôležité správy. Súhrn podstatných a zaujímavých udalostí vo finančnom svete pre Vás pripravil Pavel Oravec.

Ceny bytov  stále prudko rastú.

Priemerná cena

 bývania vzrástla vo 4. štvrťroku 2016 v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom o 9 EUR/m2 na hodnotu 1304 EUR/m2. Znamená to medzištvrťročný rast o 0,7 % a medziročný rast o 5,8 %. Medziročný rast priemernej ceny bytov medziročne zrýchlil o 1,6 percentuálneho bodu na 10,6 %, kým pri domoch sa spomalil o 0,6 percentuálneho bodu na 1,7 %. Uvedené čísla sú zrejme výsledkom dosť výrazne neuspokojeného dopytu po bytoch v mestách a mierneho previsu ponuky rodinných domov v lokalitách v okruhu väčších miest.

Ceny nehnuteľností v roku 2016 ťahali nahor najmä malometrážne byty. Cena jednoizbových bytov sa v priebehu roku zdvihla o viac ako 150 eur / m2 (+ 9 %). S počtom izieb rast ceny klesal a ceny domov v roku 2016 takmer neporástli. V priemere ceny bývania porástli medziročne o 4,2 %. Z hľadiska regiónov zdraželo bývanie najviac v Bratislavskom, Žilinskom a Prešovskom kraji. Na opačnom konci pomyselného rebríčka sa nachádza Košický kraj, v ktorom ceny nehnuteľností ako jedinom poklesli.

Aktuálna priemerná cena bytov je stále zhruba o 5 % nižšia v porovnaní s jej historickým maximom z polovice roku 2008. Od historicky najvyšších hodnôt je v súčasnosti najviac vzdialená priemerná cena jednoizbových bytov skoro o 7 % a tesne pod vrcholom je zatiaľ priemerná cena štvorizbových bytov. Priemerná cena päťizbových bytov na konci roku 2016 už prekonala jej historické maximum z roku 2008.

Kompozitný index na hodnotenie vývoja ceny bývania je modelový prístup NBS na posúdenie primeranosti cien nehnuteľnosti. Dynamický rast cien nehnuteľností na bývanie v poslednej dobe vyvoláva otázniky, či je ich vývoj ešte primeraný, alebo sa začína nafukovať realitná bublina ako v polovici roku 2008? Na základe vyhodnotenia viacerých indikátorov zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sme sa blížili k bubline.

Čo si myslia obchodníci Brokerie…

Podľa posledného prieskumu až 72 percent finančných aktív slovenských domácností je uložených v termínovaných vkladoch, vkladných knižkách a sporiacich účtoch. Pričom výnosy na týchto produktoch sú historicky najnižšie. Aké alternatívy by ste odporučili klientom?

„V prvom rade pracujem s klientmi tak, aby sa od termínovaných vkladov v tomto období odpútali. Vraciam sa k zmluvám o stavebnom sporení, ktoré klienti majú v “starých tarifách”, kde dnes môžu dosiahnuť vzhľadom na poplatky zhodnotenie 3,5 % ročne. Potom napríklad IAD realitný fond, ktorý má aktuálne akciu s garantovaným výnosom. Pre opatrnejších klientov odporúčam sporiace kontá, hlavne počas prechodného obdobia nízkych výnosov. Pre klientov s investičným horizontom do 2 rokov konzervatívne peňažné fondy a fondy obsahujúce dlhopisy s krátkou duráciou. Odvážnejší klienti sa môžu obzrieť po dlhopisových fondoch rozvíjajúcich sa trhov, tu je však nevyhnutné aby investori dodržali investičný horizont. Do týchto fondov však neodporúčam vložiť celú disponibilnú hotovosť.“

Miroslava Borovská, Finančný expert

„Tento fenomén slovenského finančného trhu vnímam v prvom rade ako obrovský priestor pre informovanie zo strany objektívnych poradcov. Na to však potrebujeme zabezpečiť dôveru klientov, vypočuť si aspoň aké alternatívy trh ponúka. Jednoznačne najbezpečnejšou formou sú podielové fondy. Bez objektívnej a dlhodobej analýzy klientových potrieb a plánov, však môžu znamenať pre klienta aj veľké riziko. Tu sa však lámu predsudky o finančných sprostredkovateľoch. Klientom by som odporučil zistiť si tri základné veci: 1. či ich poradca má platných všetkých šesť sektorov 2. akých všetkých partnerov má zazmluvnená spoločnosť, ktorú zastupuje 3. aké všetky oblasti rodinnej situácie klienta s nimi sprostredkovateľ rieši. V praxi sa však stáva, že väčšina sprostredkovateľov totiž vyrieši klientovi max. úverový alebo poistný produkt. A tento fenomén 72 % neefektívne uložených aktív Slovákov určite nevyrieši.“

Miroslav Filkus, Krajský riaditeľ

„Klienti, ktorí majú dnes voľné prostriedky by sa termínovaným vkladom s dlhšou viazanosťou mali rozhodne vyhýbať. Môže sa totižto stať, že pri očakávanom raste inflácie by svoje peniaze v 3 až 5 ročnom horizonte znehodnotili. Odporučil by som zamerať sa na menej rizikové podielové fondy, pre tých najkonzervatívnejších môže byť alternatívou podržať hotovosť a počkať si na rast úrokových sadzieb. To však pri aktuálnej politike ECB môže byť v nedohľadne.“

Pavel Oravec, Finančný špecialista senior a analytik spoločnosti Brokeria

Medziročný rast priemernej ceny bytov medziročne zrýchlil na 10,6 %. Úrokové sadzby sa stále držia historicky nízko a od marca prichádza regulácia, ktorá má obmedziť hypotéky s najvyšším LTV. Čo očakávate od hypotekárneho trhu v roku 2017?

„Myslím si, že úroky budú naďalej nízke, takže klienti by mali urobiť maximum preto aby si dokázali zabezpečiť zvyšných 10 % LTV, ktoré im banka odmietne financovať. Môžu založiť napríklad rodičovskú nehnuteľnosť. Ďalšou alternatívou na dofinancovanie kúpnej ceny stále ostáva stavebné sporenie alebo spotrebný úver.“

Miroslava Borovská, Finančný expert

„Hypotekárny trh sa určite nezastaví pre klientov, ktorí budú tak či tak potrebovať riešiť zmenu bývania. Správny sprostredkovateľ, ktorý im rieši kompletné rodinné financie, im vždy cestu financovania vysnívaného bývania nájde. Regulácie skôr zasiahnu hypotekárnych predajcov a klientov, ktorí majú skôr investičné zámery na kúpu nehnuteľností, napr. na ďalší prenájom.“

Miroslav Filkus, Krajský riaditeľ

„Neočakávam, že v najbližšej dobe budú úrokové sadzby rásť. Niektoré banky už dnes spĺňajú obmedzenie pre pomer úverov poskytnutých do 90 percent hodnoty nehnuteľnosti, preto si nemyslím, že regulácia zasiahne trh skokovo. Klienti sa však budú musieť postupne vyrovnať s tým, že banka bude prísnejšie posudzovať ich finančnú situáciu a mnohí budú musieť zo svojich nárokov pri výbere nehnuteľnosti poľaviť. Na trh sa v najbližších rokoch dostane veľké množstvo nových, dnes rozostavaných nehnuteľností. Ak by sa poskytovanie úverov naozaj utlmilo tak cena nových bytov by už nemusela rásť tak výrazne ako v poslednom období.“

Pavel Oravec, Finančný špecialista senior a analytik spoločnosti Brokeria

Dobre vedieť

Ratingová agentúra S&P potvrdila Slovensku rating na úrovni A+ so stabilným výhľadom. Na najbližšie roky predpovedá krajine rýchly ekonomický rast, znižovanie dlhu a pokračujúci záujem zo strany investorov.


Finančné domy zaznamenali vlani nárast úverov. Stav úverov obyvateľstva sa zvýšil o 13,4 % a úvery podnikom vzrástli o 5,3 %.„V roku 2016 bolo poskytnutých historicky najviac nových a refinančných úverov na bývanie. Oproti roku 2015 to predstavuje nárast o viac ako 50 %,“ skonštatovala SBA. Úročenie týchto úverov pritom medziročne kleslo na 1,86 %. Podiel zlyhaných úverov sa medziročne znížil na 4,54 %.


Od 15. júna tohto roka budú obyvatelia EÚ platiť za roaming výrazne nižšie sumy ako doteraz. Európska komisia dnes zverejnila konečnú dohodu, ktorá stanovuje maximálne veľkoobchodné poplatky medzi operátormi. Za minútu volania zaplatíme 3,2 centa, za SMS 1 cent.


Nezamestnanosť v eurozóne klesla v decembri na najnižšiu úroveň za 7 rokov. Podľa Eurostatu dosiahla nezamestnanosť v eurozóne v decembri 9,6 percenta, v celej EÚ to bolo 8,2 percenta.


Vkladné knižky stále ponúkajú 4 banky. Produkty bez výpovednej lehoty nájdete v SLSP, VÚB a Privatbanke, zhodne za 0,1 % p.a. Najatraktívnejší úrok ponúka Poštová banka. Na vkladnej knižke s výpovednou lehotou 3 mesiace klienti zarobia 0,3 % ročne.


Najlacnejší bezúčelový spotrebný úver aktuálne ponúka OTP Banka za 4,70 % p.a. Pod 5 percentnú úrokovú mieru sa môžu klienti dostať v Unicredit Bank ktorá si od nich vypýta minimálne 4,90 % p.a. Nasleduje Poštová Banka a ČSOB s úrokovou sadzbou od 5,5 %.


Status týždňa

Verified by MonsterInsights