Komentár Analytika č. 06/2017 - BROKERIA

Komentár Analytika č. 06/2017

//Komentár Analytika č. 06/2017
Brokeria - Finančné sprostredkovanie - Blog

Súhrn podstatných a zaujímavých udalostí vo finančnom svete pre Vás pripravil Pavel Oravec.

RIZIKOM CHUDOBY JE NA SLOVENSKU OHROZENÝ KAŽDÝ 8. ČLOVEK

Pod pojmom priemerný príjem sa u nás rozumie aritmetický priemer všetkých miezd na Slovensku. Preto väčšinou platí pravidlo, že 70 percent ľudí zarobí menej ako je priemerná mzda.

Dôležitejším pojmom pri porovnávaní sa so zvyškom populácie je pojem mediánová mzda. Medián je hodnota v strede štatistického súboru. Ak si vedľa seba zoradíme všetkých zamestnancov v tejto krajine podľa toho koľko zarábajú, tak ten čo bude stáť presne v strede zarába mediánovú mzdu.

Konkrétny príklad: Ak stretnem na ulicu náhodne 10 ľudí, z toho traja zarábajú 500 eur, piati 600 eur, jeden 800 eur a jeden 3000 eur. Tak ich priemerná mzda je 830 eur. Ale 90 percent z nich takúto mzdu nezarába. Pomery v tejto vzorke lepšie vyjadruje mediánová mzda, a tá je 600 eur.

Priemerná mzda na Slovensku v roku 2016 dosiahla hodnotu 912 eur. Mediánová mzda na Slovensku v roku 2016 bola 580 eur. Za človeka v riziku chudoby sa považuje človek s menším príjmom než 60 percent mediánu, čo bolo minulý rok na Slovensku 348 eur mesačne.

Príjmy a životné podmienky domácností zisťoval štatistický úrad v apríli a máji na vzorke asi 6000 domácností vo viac ako 500 obciach. Rovnaké zisťovanie robia povinne všetky krajiny EÚ.

Rizikom príjmovej chudoby je na Slovensku ohrozených necelých 13 % ľudí. Je to približne 670 000 osôb, ktorých príjem vlani neprevýšil 348 eur mesačne (4171 eur ročne). Napriek tomu, že Slovensko nepatrí ku krajinám s najvyššou životnou úrovňou v Európe platí, že v európskom porovnaní patríme medzi krajiny s najnižšou mierou rizika chudoby.

Krajina s vyššou životnou úrovňou môže mať zároveň aj vyššie riziko chudoby ako chudobnejšia krajina s relatívne menšími príjmovými rozdielmi.

Do skúmania príjmu sa započítava príjem vrátane rôznych dávok od štátu, napríklad materskej, rodinných prídavkov, ale aj príjem z prenájmu a zaplatené dane a odvody. Príjmová hranica chudoby na Slovensku sa v posledných rokoch nemení, v porovnaní s rokom 2015 stúpla o 0,4 %. Inak povedané, príjmová nerovnosť domácností na Slovensku sa veľmi nezväčšila. A platí to aj o posledných pár rokoch.

Neúplné a viacpočetné rodiny

Štatistické zisťovanie potvrdilo, že najviac ohrození chudobou sú ľudia bez práce, chudobe je vystavený každý druhý nezamestnaný (48 %).

Druhou rizikovou skupinou sú viacdetné domácnosti (3 a viac detí) a osamelí rodičia s deťmi. Tieto dve skupiny tvoria viac ako dve tretiny tých, ktorí sú ohrození chudobou. Riziku chudoby je tiež vystavené každé piate dieťa do veku 18 rokov.

POŠTOVÁ BANKA SPÚŠŤA HYPOTÉKU

Poštová banka vstupuje na trh úverov na bývanie a to rovno s trhovou novinkou, ofsetovou hypotékou.

Ofsetová hypotéka funguje vo Veľkej Británii už viac ako 15 rokov. Populárna bola najmä počas finančnej krízy, keď si ľudia začali viac sporiť. Na Slovensku ju mala v portfóliu mBank, k dispozícii je aj vo Fio banke. Ofsetová hypotéka ponúka klientom zľavy na úrokovej sadzbe v závislosti od výšky vkladu na depozitný produkt banky.

Napríklad ak klient žiada o úver s fixáciou na 5 rokov, tak najlepšia úroková sadzba, ktorú mu Poštová banka ponúkne je 1,45 % p.a. Vďaka previazaniu produktu na depozitnej strane si môže klient znížiť úrokovú sadzbu až o polovicu. Túto sadzbu si vie znížiť v závislosti na tom koľko peňazí si vloží na depozitný produkt. Peniaze na úložke sú neviazané a kedykoľvek k dispozícii. Klient si sadzbu na hypotéke môže znížiť o takú pomernú časť akú vzhľadom k výške úveru uložil na depozitnom produkte.

Poďme si túto komplikovanú vetu vysvetliť na príklade. Ak si požičiavate od banky 100 000 ,- eur a máte k dispozícii zdroje vo výške 20 000 ,-eur, ktoré si uložíte na depozitnom produkte banky, tak vašu úrokovú sadzbu si znížite o 20 percent z 1,45 % p.a na 1,16 % p.a.

Maximálne si svoju úrokovú sadzbu môžete znížiť o 50 percent. Teda pri hypotéke 100 000 ,- eur, vložíte 50 000 ,- eur na depozitný účet a znížite si úrokovú sadzbu na 0,725 % p.a.

(zdroj obrázku : Poštová banka)

100 DNÍ DONALDA TRUMPA

Prvých 100 dní Donalda Trumpa v úrade sa nezadržateľne blíži a hoci jeho rating obľúbenosti je najnižší aký kedy nejaký americký prezident po sto dňoch mal, tak podľa posledných prieskumov 96 % percent jeho voličov z 8.novembra by mu hlas odovzdalo znova.

Je tak celkom zaujímavé pozorovať, že elektorát svojho favorita hodnotí viac podľa jeho osobnosti ako na základe reálnych skutkov. Dá sa totižto konštatovať, že ak by voľby vyhrala Hillary Clintonová, aktuálna politika USA vo svete by sa nelíšila od tej Trumpovej.

Prezident Trump prišiel na to, že jeho veľké sľuby z kampane sú v reálnej politike nerealizovateľné. Pritom sám Trump na konci predvolebnej kampane predstavil svoj plán na prvých 100 dní vlády. Americký prezident splnil svoj sľub a odstúpil od transpacifickej obchodnej dohody, povolil výstavbu dvoch ropovodov, ktoré predchádzajúca vláda stopla a zaviedol prísnejšie pravidlá pre deportácie nelegálnych imigrantov, ktorí mali kriminálny záznam.

Ak si však spomeniete na kampaň kandidáta Trumpa tak Vám napadne múr na hraniciach s Mexikom, zákaz vstupu moslimov do krajiny, zrušenie Obamacare, obchodná vojna s Čínou, NATO ako zastaranú a nepotrebnú organizáciu, dohody s Putinom atď. atď. Trumpove protiimigračné zákony odmietli americké súdy ako protiústavné a zrušenie Obamacare do kongresu ani neposlal, pretože zatiaľ nemá podporu ani republikánskej väčšiny. O Číne tvrdil, že hneď v prvý deň po nástupe do úradu poverí ministerstvo obchodu aby ju označilo za menového manipulátora. Nielen, že sa tak nestalo ale Trump už deklaroval, že svoj názor zmenil.

Rovnako svoj názor zmenil na NATO, dnes ho považuje za veľmi potrebné a Assadovi s Putinom poslal ako pozdrav do Sýrie pár desiatok Tomahawkov. Trump tvrdil, že jednania o TTIP (obchodná zmluva s EÚ) zruší a vyjedná si dohody s každým štátom zvlášť. Tieto pokusy však stroskotali a dnes má podľa Trumpovej vlády obchodná dohoda s EÚ prednosť pred samostatnou dohodou s odchádzajúcou Veľkou Britániou.                                                           Zaujímavý názor na vec majú analytici agentúry AP, podľa ktorých s odchodom poradcu Michaela Flynna (musel rezignovať pre kontakty s ruskými agentami) paradoxne nastupuje doba, v ktorej sa znižuje nebezpečie, že Trumpov kabinet bude pôsobiť ako „partia klaunov“.

„Nikto nepozná systém lepšie ako ja. Ja sám ho môžem napraviť“ tvrdil pred rokom na predvolebnom mítingu v Clevelende kandidát Trump.

„Netušil som aké veľké to je. Všetko, viete, tie rozhodnutia, je to masívne. Mal som svoj predchádzajúci život. Toľko toho sa dialo. A toto je oveľa viac práce ako predtým. Myslel som si, že to bude ľahšie.“, zhodnotil prezident Trump svoju doterajšiu skúsenosť s výkonom svoje funkcie.

DOBRE VEDIEŤ

Už takmer 45 000 ľudí prejavilo záujem o prácu v automobilke Jaguar Land Rover. Firma bude do závodu pri Nitre potrebovať 2 800 ľudí.

Európska komisia navrhuje desaťdňové voľno pre otca po narodení dieťaťa a možnosť presunu štyroch mesiacov rodičovskej dovolenky na druhého z rodičov.

Európska centrálna banka podľa očakávania nechala svoje základné úrokové sadzby bez zmeny a neprikročila ani k úprave programu nákupu cenných papierov. Potvrdila zároveň, že je pripravená súčasný program rozšíriť, ak to bude situácia vyžadovať, pretože inflačné tlaky sú stále príliš slabé.

Slovenská sporiteľňa je prvá banka, ktorá po dlhšej dobe zvýšila úrokové sadzby. Od 1.5.2017 úrok pri fixoch na 3 a 5 rokov so zvýhodnením vzrastie o 0,1 percentuálneho bodu, na 1,49 percenta.

Prognostici zvýšili predpoveď priemernej inflácie v tomto roku na 1,6 % z 1,4 %. Pre rok 2018 ponechali prognózu na úrovni 1,5 % a pre rok 2019 ich zvýšili na 1,7 % z 1,6 %. Dlhodobé inflačné očakávania zostali na úrovni 1,8 %.

Od vstupu do Európskej únie do konca roka 2015 Slovensko z európskeho rozpočtu získalo spolu viac ako 18,6 miliardy eur. Ak sa odpočíta to, čím do rozpočtu prispelo, tak čistá finančná pozícia Slovenska voči EÚ bola viac ako 12,1 miliardy eur.

VÝROK TÝŽDŇA

„Žiadny americký prezident neurobil viac ako ja počas prvých 90 dní vlády“.

Verified by MonsterInsights