Komentár Analytika č. 07/2017 - BROKERIA

Komentár Analytika č. 07/2017

//Komentár Analytika č. 07/2017
Brokeria - Finančné sprostredkovanie - Blog

Súhrn podstatných a zaujímavých udalostí vo finančnom svete pre Vás pripravil Pavel Oravec.

Aký bežný účet sa Vám oplatí?

Bežný účet je bankový produkt, ktorý dnes vlastní takmer každý zarábajúci človek. Prostredníctvom bežného účtu môže vykonávať každodenné bankové operácie – vklady, výbery a prevody peňazí na iný účet. Štandardnými službami spojenými s bežnými účtami sú trvalé príkazy a inkasá. Banky v súčasnosti ponúkajú k bežným účtom aj tzv. balíky, ktoré zahŕňajú viaceré služby a líšia počtom zahrnutých služieb a bankových operácií za jednu pevnú cenu.

Okrem toho banky musia ponúkať zákonom stanovené typy účtov. Prvý z nich je „Základný bankový produkt“, ktorý musia banky ponúkať zadarmo a zároveň si ho môžu otvoriť klienti, ktorých čistý príjem je nižší ako 400 eur.  Banka klientovi v tomto balíku musí umožniť klientovi základné služby ako vklady, výbery, bezhotovostné prevody a platby kartou na území SR. Nadstavbou je tzv. „Platobný účet so základnými funkciami“. V rámci neho banka klientovi ponúka za mesačný poplatok 3 eura vyššie spomínané služby a klient nemusí splniť podmienku maximálneho príjmu 400 eur.

Väčšina klientov však využíva vo svojej banke balík služieb, ktoré ponúkajú klientom rôzne benefity napr. možnosť výberov v bankomatoch iných bánk, platby kartou v zahraničí a cez internet, sms notifikácie atď. Takéto balíky už banky spoplatňujú mesačným poplatkom v rozpätí od 3 až do 15 eur. Keďže spoplatňovanie bežných účtov je u klientov veľmi nepopulárne, takmer všetky banky ponúkajú možnosť mať balík služieb zadarmo po splnení podmienok. Pre základnú orientáciu v tom ako môžete v jednotlivých bankách získať účet zadarmo je tu pre Vás niekoľko rád:
1. Ak máte príjem do 400 € mesačne, žiadajte o legislatívny účet v akejkoľvek banke.
2. Ak nechcete základný bankový produkt, môžete si otvoriť účet bez poplatkov vo Fio Banke.
3. Ak máte príjem nad 400 €, ďalšie podmienky od Vás nebude vyžadovať UniCredit Bank.
4. Ak zaplatíte mesačne kartou viac ako 70 €, otvorte si účet v mBank. Je zadarmo.
5. Ak často platíte v obchodoch, viac ako 10 krát mesačne a máte príjem nad 400 €, účet zadarmo môžete mať v Sberbank.
6. Ak aktívne využívate účet a chcete popri tom aj sporiť, otvorte si účet v Slovenskej sporiteľni. Je zadarmo.
7. Ak máte príjem nad 500 € a využívate aktívne iné produkty banky (spotrebný úver, kreditná karta…) otvorte si účet vo VÚB.
8. Ak využívate inovácie banky a ste manželia alebo máte vklady a úvery viac ako 20 000 €, zadarmo dostanete účet v Tatra Banke.
9. Ak využívate svoj účet aktívne a na vkladových produktoch máte viac ako 10 000 €, budete mať nulový poplatok v OTP banke.
10.ČSOB Vám ponúkne účet bez poplatku ak ho budete využívať aktívne a máte vklady a úvery vo výške viac ako 20 000 €
11.Ak platíte veľa a často kartou v obchodoch alebo máte na účte úspory vo výške aspoň 10 000 eur otvorte si účet v Prima banke.

Finančná gramotnosť mladých je žalostná.

Horšie ako my z testovaných krajín OECD dopadlo len Čile. Testovanie PISA definuje finančnú gramotnosť ako znalosť a pochopenie finančných pojmov a rizík. V priemere krajín OECD šesťdesiat percent žiakov má bankový účet a/alebo platobnú kartu, alebo si zarába peniaze vlastnou pracovnou činnosťou. „Vlastníctvo bankového účtu je v 10 z 13 krajín, ktoré sa do testovania zapojili, spojené s dosiahnutím vyššieho skóre v oblasti finančnej gramotnosti,“ píše ministerstvo školstva.


Z výsledkov vyplýva, že žiaci v USA, Austrálii, Belgicku a Holandsku, ktorí majú bankový účet, dosahujú najmenej o 40 bodov vyššie skóre ako žiaci, ktorí ho nemajú. Spojenie medzi výkonom v oblasti finančnej gramotnosti a vedením bankového účtu je silne previazané so socioekonomickým zázemím žiaka. U nás je to však naopak – žiaci, ktorí majú bankový účet, dosahujú o 14 bodov nižšie skóre než žiaci s podobným socioekonomickým statusom, ktorí ho nemajú. Finančnú gramotnosť testovala u nás aj Štátna školská inšpekcia. Ani tam však neboli výsledky dobré.
„ Otázky boli koncipované tak, aby sa prejavila čitateľská gramotnosť, museli pochopiť text a vybrať to dôležité, matematická gramotnosť, aj čistá faktografia z oblasti finančníctva.
Jedna z úloh je takáto: Otec, mama a dvaja študujúci synovia sa rozhodli stráviť víkendový deň túrou vo Vysokých Tatrách. Večer pred túrou sa rozhodovali, akým spôsobom budú cestovať: vlakom, autobusom alebo osobným autom. Mali vybrať najlacnejšiu dopravu,“ povedala hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová. Deviataci boli na tom najhoršie v oblasti riadenia rizika poistenia, tú zvládli len na 35 percent.
„Čím je väčšia nezamestnanosť v regióne a nižší príjem, tým je výsledok žiaka horší. Najlepšie výsledky dosiahli žiaci Trenčianskeho a Bratislavského kraja. Výpovednú hodnotu nám skresľujú školy v regiónoch s maďarským vyučovacím jazykom.
Pri pohľade na výsledky mladých ľudí, ktorí sa už čoskoro stanú zárobkovo činnými by možno nebolo od vec ak by tentokrát ministerstvo financií našlo spoločnú reč s finančnými sprostredkovateľmi a spoločnými silami by mohli študentom vo vzdelávaní pomôcť.

Dobre vedieť

Ku koncu marca pripadalo na každých desať eur uložených v banke vyše deväť eur požičaných. Podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) stúpli vklady obyvateľov od prijatia eura o približne polovicu, a to na 31 miliárd eur. Aj objem úverov výrazne rástol a za dané obdobie sa viac ako zdvojnásobil, v marci tohto roka to bolo takmer 29 miliárd eur. Pri prepočte celkových vkladov a úverov v bankách to znamená, že jeden dospelý obyvateľ Slovenska v priemere dlží 6 548,55 eura. Priemerné úspory sú stále vyššie, a to 7 021,23 eura. Ľudia majú na účtoch uložených stále viac peňazí, avšak zároveň s úsporami majú tendenciu viac si požičať. V súčasnosti až 45 percent všetkých vkladov v bankách je na bežných účtoch.


Nezamestnanosť na Slovensku prvýkrát od novembra 2008 klesla pod hranicu ôsmich percent. Tento rok v apríli dosiahla 7,74 %, v marci bola na úrovni 8,04 %. Informovalo o tom Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.


Nové pravidlá, ktoré upravujú roaming v Únii, nadobudnú platnosť 15. júna. „Od tohto dňa sa každá už uzavretá zmluva a každá zmluva, ktorá sa odteraz uzavrie a zahŕňa roamingové služby, automaticky zmení na zmluvu s roamingom za domáce ceny. Zákazníci mobilných služieb budú môcť pri cestovaní po iných krajinách EÚ využívať hovory, SMS a dátový prenos za rovnaké ceny ako doma.“


Kurz eura voči doláru sa 20.5. dostal na najvyššiu hodnotu od novembra minulého roka. Euro stálo popoludní na devízovom trhu vo Frankfurte nad Mohanom 1,1197 USD. Euro teraz ťaží z protichodného a často nejasného trendu americkej politiky. Činy prezidenta Donalda Trumpa sú rozhodujúcim faktorom pre výkyvy dolára na devízovom trhu.


Skupina OVB Allfinanz stiahla žalobu na českého študenta dokumentaristiky Jakuba Charváta pre film Rada nad zlato, ktorý odhaľuje nekalé praktiky jej finančných poradcov.


Európska komisia chce mať do roku 2025 euro vo všetkých 27 krajinách EÚ. Konvergentné kritériá zatiaľ nespĺňajú Poľsko, Česko, Maďarsko, Chorvátsko, Rumunsko a Bulharsko.


Hodnota bitcoinu prekonala nový rekord, dostala sa cez hranicu 2100 dolárov. V priebehu mesiaca tak hodnota virtuálnej meny stúpla o 65 percent.

Výrok týždňa:

„Kdyby nám pan premiér řekl, že se nebude chovat podle koaliční smlouvy, ale podle ústavy, tak bychom s ním do takové vlády nikdy nešli.“

Andrej Babiš, exminister financií ČR

Graf týždňa:

Až štvrtinu sumy, ktorú vybral štát v roku 2015 na dani z príjmov od firiem, zaplatili najväčšie nemecké a rakúske firmy. Hovoríme o sume okolo 650 miliónov eur. Je to dokonca viac ako podiel firiem, ktorých vlastníci sú slovenské subjekty.

Verified by MonsterInsights